2023. augusztus 8., kedd

Légy mester a harcokban is!

A Pokémon GO-nak köszönhetően a Pokémon franchise 2016-ban átmenetileg visszanyerte régi fényét. Bár akkora felhajtás nem volt körülötte, mint 1999-2001 között, amikor nálunk is nagyot futott az animesorozat, de a játéknak köszönhetően visszatért a köztudatba a Pokémon. Az anime sajnos nem tért vissza magyarul, ellenben kaptunk több Pokémon GO-s könyvet. Ezek közül kettőt az Athenaeum kiadó adott ki. Az első még egész jó is volt, de a haladóknak szóló harci könyv...

Ez a könyv nem szimplán elavult, ahogy az első Pokémon GO kézikönyv, hanem több nyomdahiba is van a könyvben, ami pedig a teljességet illeti, arról meg a legnagyobb jóindulattal se beszéljünk. A könyv fő részét ugyanis a Pokémonok bemutatása teszi ki, de azt is csak pár sorban teszi. Ráadásul ssak az első generációs Pokémonokról tesz említést, de közülük is sokat kihagyott.

Ami még ennél is nagyobb baj, az a fogalmazási stílus. A Pokémonok döntő többségének bemutatását úgy kezdi, hogy "Veszélyes mert..." és olyan általános dolgokat ír le, amire még egy gyerek is magától rájön, ha egy kicsit komolyabban Pokémon GO-zik. Mert tényleg nem kell nagy tudásszint ahhoz, ami a könyvben le van írva. Amely Pokémonok bemutatását nem "Veszélyes mert..." mondattal kezdi, ott meg azt elemzi, hogy miért annyira gyenge az a Pokémon. Raticate-nél például igencsak övön aluli mondat a "Bár azt nem tudom, miért erősítene valaki egy Raticatot." Ebbe a mondatba minden benne van, ami miatt sokkal rosszabb ez a könyv: A stílus, a fogalmazási hiba, hogy a neveket rosszul ragozza. Az még csak hagyján, hogy teljesen nyilvánvaló, hogy a fordító egyáltalán nincs benne a Pokémon világában, de jó eséllyel még az angol tudásnak is híján van. Mert ha esetleg nem is ismerné a Pokémont, sejthetné, hogy kell Raticate nevét kimondani, és azt hogy kell ragozni.

Az egyetlen pozitívum, amit ki lehet emelni, az a táblázat a különböző Pokémon típusokról és hogy melyik melyikkel szemben erős, melyik melyikkel szemben gyenge. De igazából ez is olyan, hogy alapszintű tudás, nem a haladókat kell beavatni Pokémon típusok rejtelmeibe. Úgyhogy ez a könyv tényleg rossz.

Ezt a borító is erősíti, mert bár az első könyvnél is gond volt, hogy rettenetesen igénytelen, de ez a borító még inkább az. A szöveg csak úgy oda van hányva, össze-vissza egybezsúfolva. Áttekinthetetlen, igazi kókler munka. Az egyik legrosszabb könyvborító, amit valaha is láttam. És igazából a belső elrendezés is eléggé problémás. A bordó háttérszínre a fehér keretbe nagy betűkkel írt szöveg eléggé csúnya, ahogy a telefon képek sem sokat javítanak a külcsínen.

Ennek a hátulján is ott van, nem kértek engedélyt a Niantic Inc.-től a Pokémon Company-tól és a Nintendótól. De valószínűleg ha kértek volna, se kapták volna meg, mert ez a kiadvány csak rontotta volna a hivatalos cégek hírnevét. Még a piaci hamisítványok is igényesebbek ennél a könyvnél. Ez tényleg csak a videojátékos magánkönyvtáramat fogja bővíteni, 100 forintnál többet nem ér meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése