2023. július 4., kedd

Felvilágosítás kamaszoknak és felnőtteknek

Nagyon kevés az olyan könyv, mely a szexualitással kapcsolatos bármilyen témát ténylegesen a helyén kezeli. Régen sokkal inkább tabutéma volt a szex, manapság meg a média pont a prüdériából fakadó elfojtott érzelmeket kihasználva generál nézettséget a bugyuta szexuális jellegű viccek és utalások által. Emellett az is komoly dilemma, hogyan tegyék érdekessé a kamaszok számára a szexuális felvilágosítást, hogy az ne kínos nevetésbe fulladjon, legyintve, hogy én ezeket már úgyis tudom. Ha lehet mutatni pozitív példát, ami érdekes, szórakoztató, nem utolsó sorban informatív, az mindenképp Sturla Pilskog: Pénisz című könyve.

Sturla Pilskog-nak hihetetlen laza stílusa van. Emellett közvetlen is, olyan érzetet ad, hogy bizalommal fordulhatok hozzá és elmondhatom neki a legkínosabb problémámat is, biztos, hogy megértéssel fogja fogadni. Emellett hihetetlen humora is van, nem egy mondaton hangosan felröhögtem. Ez egyébként a fordítót is dicséri, hiszen képes volt áthozni a norvég orvos stílusát.

A könyv rendkívül informatív. Sok szó esik a történelmi háttérről, arról, hogy a régi időkben milyen hiedelmek és tévhitek tartoztak a férfi nemi szervhez, egészen a középkori kutatásokon át a jelenkori tudásbázisig. Az író stílusa teszi rendkívül olvasmányossá a könyvet. Ilyen érdekes tálalásban nagyon érdekes lenne a tizenévesek számára a szexuális felvilágosítás. Ez azért lenne fontos, mert nagyon sok családban még most is tabutéma a szexualitás, nagyon szerelemről sem szokás beszélni a gyerekeknek. Ha legalább a felvilágosítások lennének érdekesek, ráadásul hiteles is lenne, akkor a kamasz jó eséllyel nemcsak pornófilmekből szerezné az ismereteit és máris sokkal beljebb lennénk. Ez a könyv az érdekes felvilágosításra kiváló példa. Nem olvastam sok szexualitással foglalkozó könyvet, de azt ennyiből ki merem jelenteni, hogy ez az egyik leginformatívabb, legérdekesebb, leghumorosabb könyv a témában. Humora pedig azért nevettető, mert nem az a célja vele, hogy megbántsa az "áldozatot" sokkal inkább érződik csipkelődésnek az író stílusa. Emellett az író (és a fordító is, aki jelen esetben Fejérvári Boldizsár) remekül bánik a szavakkal.

Van egy olyan tézisem, hogy azért tabutéma a mai napig sok embernél a szex és a párkapcsolat, mert sokan nem tudják elfogadni a saját testüket, vagy nem kielégítő a szexuális életük, vagy boldogtalanok a párkapcsolatukban. És ki szeret olyan dologról beszélni, amiben nem érzi jól magát? Én azt gondolom, hogy az utóbbi 1-2 generáció már túl van a hagyományokon meg a szemérmességen. Mindemellett megvan annak a határa, hogy meddig lehet úgy beszélni a szexualitásról, hogy megőrizzük annak "szakralitását", ne tárjuk ki teljesen a magánéletünket és ne is másszunk bele a másikba. Lehet említeni a különböző nemi betegségeket is, amikhez aztán tényleg nagy szégyen kapcsolódik, hiszen ott az ember nemiségén esik csorba. A különböző péniszt érintő betegségekről is olvashatunk a könyvben, illetve, hogyan ápoljuk megfelelően. Az író stílusa meg tényleg kiváló, de ahhoz, hogy mi is ilyen fesztelenül tudjunk beszélni a mindennapokban a szexualitásról, ahhoz a saját magunkról alkotott képet kell formálni.

Tehát nagyon jó szívvel ajánlom ezt a könyvet elsősorban minden férfitársamnak, illetve mindenkinek, aki szereti a pasikat. Kicsit oldhatja a bennünk lévő gátlásokat, emellett nagyon jó iránymutatás arra, hogyan lehet jól beszélni a mindennapokban a szexről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése